Esther is psychiater. Van 2008 tot 2019 was ze stafpsychiater in het LUMC met als aandachtsgebieden: consultatieve psychiatrie, somatoforme stoornissen en ouderenpsychiatrie. Ze richtte de muziekpoli op, voor muzikanten en andere high performers met podiumangst. Deze bijzondere polikliniek heet inmiddels de Performerspoli.

Over haar ervaringen met musici schreef ze het boek ‘Het ontstemde brein’ Recent schreef ze het boek ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn’.

Van februari 2019 tot september 2021 werkte ze in de crisisdienst en op de gesloten afdeling van GGZ Centraal in Almere. Momenteel werkt ze als psychiater bij het FACT in Soest/Baarn.
 

Esther promoveerde op de rek en ruimte in het werken met kaders en protocollen in de zorg. Bekijk hier het proefschrift.

Als geheugensteuntje om mentaal in conditie te blijven lanceerde zij de Mentale Schijf van Vijf. Ze breekt graag een lans voor meer openheid over psychische klachten. Ze lanceerde het jaarlijks terugkerende Depressiegala waaruit een publiekscampagne voortkwam. 

Haar onvrede over de zorg en het gebrek aan leiderschap deed haar besluiten om een eigen politieke partij op te richten: NLBeter. Met deze politieke beweging deed zij een gooi naar een Kamerzetel tijdens de verkiezingen op 17 maart 2021.