High performerscoachEsther van Fenema is high performance coach. Ze combineert hierbij haar talenten en ervaringen als psychiater, topvioliste en expert op het gebied van artiesten, sporters en CEO’s.

Zij richtte binnen het LUMC de internationaal vermaarde ‘Muziekpoli’ op en heeft als psychiater musici met psychische klachten behandeld en sinds 2019 werkt zij als vrijgevestigd psychiater voor haar eigen ‘Performerspoli’, die podiumkunstenaars, topsporters, politici en CEO’s met psychische problemen bijstaat.  De disbalans tussen stress en belastbaarheid van ‘high-performing’ professionals leidt regelmatig tot fysiek en psychische klachten. Dit kunnen klachten zijn zoals depressiviteit, angsten, stress of gevoelens van leegheid en onzekerheid. Deze klachten hebben op hun beurtweer een negatief effect op het ontstaan van lichamelijke klachten en op het algemeen en beroepsmatig functioneren.

Ondersteunen en leren kennen van eigen patronen
Esther levert maatwerk op niveau en gaat echt de diepte in met mensen op topfuncties of in specialistische functies. Ze werkt met individuen maar helpt ook teams om zich te ontwikkelen. Bestuurders, CEO's, leiders, executives, boardmembers. Leiderschap is wezenlijk en belangrijk. Leiders faciliteren door middel van voortdurend onderzoek van verschillende perspectieven om tot het beste resultaat te komen. Soms moeten ze daadkrachtig het voortouw nemen, bij crisis en vernieuwing. Leiders zetten verandering in beweging en beslechten conflict. Leiders en specialisten dragen en ver-dragen. Zijn niet om zes uur klaar met hun werk. Voelen verantwoordelijkheid voor welzijn of ontslag van medewerkers. Komen in de krant. Worden gemangeld in het politieke krachtenveld. Ontgroeien bij een loopbaanstap soms hun vrienden. Zijn weleens de eerste man, vrouw, zij-instromer, nieuwkomer, in de organisatie. Leiders vragen zich van tijd tot tijd af of ze het wel écht kunnen. Of ze niet door de mand vallen. Of ze niet liever een baantje achter de kassa willen. Of ze niet ‘te bitchy’ zijn. Het kan best eenzaam zijn aan de top. Niet altijd heb je mensen om écht mee te sparren.

Superspecialisten, podiumkunstenaars, artsen, politici, diplomaten, ... High Performers zijn mensen met een hoog gespecialiseerd vak, die onder grote druk presteren op een specifiek moment. High Performers verrichten topprestaties. De hormonen gieren door hun lijf. En vallen daarna weer stil. De sterke ups- en downs in het vak vragen veel van je. Van je lijf, van je omgeving en ook van je mentale gezondheid. Veel high performers zijn geen standaard persoonlijkheden. Hun gevoeligheid, kracht en discipline heeft ze juist gebracht waar ze nu zijn. Wij zien te veel hoog presteerders eenzaam zijn in hun vak. Ze missen een backbone, een sparringpartner die van tijd tot tijd meedenkt, checkt, ontrafelt, helpt bij angst of moeheid. Wij geloven dat het erg gezond is, als high performers zich af en toe aan een vrolijke- doch diepgaande APK onderwerpen. Met hun team of individueel.

Als het zwaar voelt
Ook waar leiders en bestuurders vastlopen of met levens- en loopbaanvragen lopen, is zij een uitstekende begeleider. Esther denkt graag mee in het optimaliseren van copingvaardigheden en helpt om inzicht te krijgen in je sterke kanten en je eigen kwetsbaarheid. Ze heeft ruime ervaring in het inzichtelijk maken van je eigen ‘handleiding’, inclusief het bewust maken van oude patronen die misschien ooit functioneel waren maar inmiddels niet meer. Het doel is dat je beter in staat bent om te gaan met jezelf, de ander en je omgeving en de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

Voor meer informatie of boekingen: https://www.organisatieantropoloog.com/maatwerk/backbone-voor-leiders-en-high-performers
Ze schreef de boeken 'Het ontstemde brein' over high performers en 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn'.
Daarnaast lanceerde zij de mentale schijf van vijf om mentaal in conditie te blijven:

Meer informatie en contact:
Direct via:
- De Performerspoli

Of via:
- Academie voor Organisatiecultuur
- Priocura, bedrijfspsychiaters